BLOG DE MIQUEL BRUGUERA

Blog de Miquel Bruguera  és un blog sobre curiositats de la història de la Medicina. En ell es presenten minibiografies de metges i metgesses que han destacat per fets d’interès, també es descriuen descobriments destacables, històries de determinades institucions sanitàries i denúncies de fets històrics maliciosos, etc.

El blog ha publicat més de 440 entrades (5 per setmana) des de febrer de 2021.

L’enllaç per accedir-hi es: https://curiositatshistoriamedicina.wordpress.com/  o  entrant a Google demanant per “Blog de Miquel Bruguera”.

 

Obituari Professora Maria Anunciación Martín Mateos

Va néixer a Benavente (Zamora) el 27/10/1942 i es va llicenciar a la Facultat de Medicina de Saragossa a la promoció 1966-1967. Abans havia cursat estudis de magisteri que varen determinar la seva vocació docent. Poc després es va traslladar a Barcelona on s’incorporà a la Càtedra de Pediatria de la Facultat de Medicina de la UB amb el Professor M. Cruz Hernández qui va ser director de la seva tesi doctoral sobre la resposta humoral a la immunoteràpia a l’asma infantil. De fet, la seva especialització va ser a l’entorn de les àrees de la immunologia i l’al·lèrgia en el nen. La seva activitat clínica, científica i docent es va desenvolupar primer a l’Hospital Clínic i en els darrers anys a l’Hospital Sant Joan de Déu.
A la UB va ser una eficient professora ajudant i titular, amb una gran implicació docent tant amb els alumnes de pregrau o llicenciatura, com amb els dels cursos de postgrau. Entre els anys 1987 i 2000 va ser directora del Departament d’Obstetrícia i Ginecologia, Pediatria i Radiologia i Medicina Física, actualment Departament de Cirurgia i Especialitats Medicoquirúrgiques.
Durant la seva trajectòria acadèmica i professional va dirigir nombroses tesis doctorals i va publicar centenars d’articles a revistes indexades.
La Dra. Martín Mateos va morir a Barcelona el 21 de novembre de 2021. Descansi en pau.

Defunció del Dr. Rafael Molina Porto

Dr. Rafael Molina Porto

Lamentem comunicar-vos que el diumenge dia 26 de juliol de 2020 ens va deixar el Dr. Rafael Molina, Consultor Sènior del servei de Bioquímica i Genètica Molecular i Responsable de la Unitat de Gestió de Clients del Centre de Diagnòstic Biomèdic (CDB).

El Dr. Molina, entre moltes altres activitats, ha estat representant del coneixement clínic al Consell de Govern de l’Hospital Clínic,  president de l’Associació Professional des del 1998 fins al 2001 i del Comitè de Delegats Mèdics des del 2007 fins al 2017.

La cerimònia va tenir lloc el dilluns 27 de juliol a les 12.00h en el Tanatori de Les Corts de Barcelona.

 

Amb pesar tenim de comunicar que ens ha deixat

ALBERT TORRAS RABASA

Membre Fundador i  Secretari de la Junta Directiva de la

ASSOCIACIÓ DE METGES JUBILATS DEL HOSPITAL CLINIC

La vetlla es farà en el Tanatori de Sant Gervasi

El diumenge dia 28 de juny de 2020

des de les 11:30 a les 21 h

El funeral de comiat tindrà lloc al mateix Tanatori de Sant Gervasi

29 de juny de 2020 a les 9:30

AJORNADES LES ACTIVITATS FINS QUE HO PERMETI EL Covid-19

Benvolguts amics i membres de l’Associació de Metges Jubilats del Clínic,

En aquests dies de confinament i d’aïllament entre nosaltres per culpa del «virus», ens permetem una salutació amb el desig que aquest mal tràngol el passeu de la millor manera i lliures de la malaltia. Esperem, doncs, que això s’acabi aviat i que puguem seguir amb les nostres activitats i, sobretot, mantenir-nos ferms i units. És moment de comunicació amb la família i els amics, lectura, cinema, aficions… i reflexió. Només cal veure la gran feina que fan els nostres companys «actius» a l’hospital per estar orgullosos de la nostra professió.

Esperem poder-nos veure aviat. Ànims i una forta abraçada.

Miquel Bruguera i Albert Torras

CINEFÒRUM: “PATCH ADAMS” 12 FEBRER 2020 16,30H. SALA FARRERAS VALENTÍ

Es una película de l’any 1998, basada en un fet real, la vida d’un metge de nom Patch Adams, que interpreta Robin Williams. Aquest metge va revolucionar la comunitart mèdica aplicant terapies singulars, consistents en fer riure i proporcionant afecte als malalts amb cáncer.

“Patch Adams” Director: Ton Shadyac, Protagonistes: Robin Wiliams, Monica Potter… Comèdia dramàtica sobre la història de la vida del Doctor “Patch”

Goya, sord però no cec

 

Dr. Domenech Pascual Torres

Ex-cap del Servei de Digestiu de l’Hospital Sant Joan de Reus

Goya, un dels importants representants de la pintura, va viure en una època convulsa, de canvis socials que han marcat les últimes dos centúries. La revolució francesa va provocar un gran terratrèmol social a Europa i també a Espanya. Ell va ser testimoni i partícip excepcional dels canvis que es van generar al país. La societat va patir una delicada situació política. Els poders establers van anar canviant de ma (“Carlos IV, José Napoleón, Fernando VII”) i el poble va lluitar per assolir representació institucional a través de les “Cortes de Cádiz i la Constitución de 1812”. Totes aquestes convulsions les va expressar en les seves pintures. A mes, Goya, va evolucionar arribant a ser considerat un precursor de l’impressionisme, en alguna de les pintures del final de la seva vida.

El Dr. Domènec Pascual, que fins fa uns anys va ser el responsable del Servei de Digestiu del Hospital de Sant Joan de Reus i havia rebut formació en el Hospital Clinic, al deixar la pràctica de la medicina, s’ha vinculat al Departament de Historia de l’Art  de la URV s’ha dedicat a estudiar i aprofundir l’art i la seva historia i a transmetre els seus coneixements.

Publicació de la Web de l’AMJC

Ja hem publicat la Web de l’Associació:

“Redactar text, motiu de la creació de la web i la seva consecució”.

 

Principals AVANTATGES de la Web

  • Facilitar la comunicació entre membres.
  • Agilitzar gestions i serveis.
  • Coordinar activitats i informar de successos relevants per la nostra Associació.