Carregant Esdeveniments

« Tots els Esdeveniments

  • Aquest esdeveniment ja ha passat.

Llibres de l’estiu 2023: La llibretera de Paris ( Kedrri Maher) i Fortuna ( Hernán Díaz)

27/09/2023 | 16:00 - 17:00

Desprès de la primera guerra mundial i amb el declivi de les grans capitals de la cultura que havien estat Viena i Berlin, Paris es presenta als ulls del mon com la ciutat de l’art i la llibertat . També els USA estàn sofrin una involució en els drets i llibertats  el que comporta  una gran quantitat d’expatriats que busquen l’energia que es genera a la “Ciutat de la llum”.

 

Els anys 20 han estat explicats en nombroses obres literaries i pel.licules ja que constitueix un moment clau en la història cultural europea.

 

El llibre de  Hemingway,  “Paris era una festa”, autobiografia de l’autor, va ser publicat el 1964 i ens explica la seva realitat  en el context  dels escriptors que hi cohabiten, especialment de Scott Fitzgerald,  Gertrude Stein, Eza Pround,.. En aquest llibre hi trobem la visió del home jove americà i va servir de referència a la pel.licula “Medianoche en Paris” de Woody Allen el 2011.

“Paris was a women” és un documental del 1996, dirigit per Greta Schiller amb guió de Andrea Weiss.

L’any 1995 es publica el llibre del mateix nom i el 2014 es traduït per l’editorial Egales.  París era mujer, retratos de la orilla izquierda del sena, permet posar la cara real als personatges de la novel.la “La llibretera de Paris”. A més fa un recorregut dels altres personatges femenins que son extremadamente actius en el camp de la fotografia, periodisme i literatura. Molt recomenable, tant el  llibre com el documental.

 

Hi ha informació abundant sobre aquesta época, sobre el que en van anomenar la generación perduda. Cal destacar les cartes entre  James Joyce i Sylvia Beach i també  Sakespeare and Company, publicada en espanyol el 1984 autobiografia de Sylvia Beach personatge principal de “La llibretera de Paris”.

Rue de l’Odeon d’Adrienne Monnier, traduida a l’espanyol el 2011 i publicada per l’ed. Gallo Nero, es també autobiogràfica i permet coneixer la llibretera de “ La maison des amis des libres”

 

La llibretera de Paris és una novel.la que ens parla de Paris entre les dues guerres.

El personatge principal es Sylvia Beach, americana que coneixent Paris per haver-hi viscut uns anys amb la familia , hi torna buscant el seu futur que creu és el d’escriptora.

La troballa de la llibreria d’Adrienne Moonier i les relacions que estableix amb els seu entorn modificaren el seu futur. Hi troba un Paris  molt actiu i lliure, on les relacions lesbiques son perfectament acceptades i on estan refugiats gran nombre d’autors d’altres països.

Anys desprès, novel.lat perfectament per Kerri Maher, Sylvia obre, ajudada per Monnier, la llibreria Shakeaspeare and Co.  Les dificultats per obrir-la, canviar-la de lloc, mantenir-la, estan perfectament descrites.

La relació entre Sylvia i James Joyce és també una part important de la novel.la que fa que probablemente ens sentim estimulats a llegir l’Ulyses malgrat la fama de lectura difícil que té.

Llibre ben escrit i estructurat, és de lectura fácil i estimulant.

 

Kerri Maher,

L’escriptora , Kerri Maher es va criar a California i poteriorment va viure a Boston i Nova York. Actualment a Massachussets on es dedica plenamente a l’escriptura.

Va estudiar un master a la Universitat de Columbia i va donar classes de literatura creativa durant 8 anys. Es fundadora del blog de Literatura juvenil YARN (Young Adult Review Network), premiat amb el Innovations in Reading Prize International.

Ha publicat amb el pseudonim  Kerri Majors diversos titols: The Kennedy Debutante, The Girl in the White Gloves o This is Not a Writing Manual. Amb la novel.la  La llibratera de París, amb el seu nom real , ha aconseguit l’exit nacional e internacional.  Ella es considera autora de novel.la històrica si be els seus llibres solen tractar de personatges recents i de dones americanes.

 

 

 

 

El segon llibre de l’estiu : Fortuna de Hernán Díaz

Publicat el 2022 amb el títol original Trust.

Traduït per Javier Calvo a Anagrama el 2023 i per Josefina Caval al català per Editorial Periscopi i publicat també el 2023 amb el titol de Fortuna

La novel.la està estructurada  en quatre parts:

Pimera part: Obligacions. Una novel.la. el suposat autor Harold Vanner hi retrata la vida del magnat Andrew Bewel i la seva dona Mildred sota els noms fictícis de Benjamin i Helen Rask

A la segona part: La meva vida, Andrew Bewel respón a versió novel.lada de la seva vida amb el que ell creu és la veritat.

La tercera part :Records d’ unes memories, està escrita per la secretaria del personatge principal (Andrew) i en dona una nova visió.

Futurs, la quarta i última part, és la versió dels fets explicats per la Mildred.

 

Les quatre versions que ens presenta Hernán Díaz en aquesta novel.la, son referents d’ uns fets que es produeixen a Nova York als anys 20, amb el crack del 29 inclòs.

És un llibre que permet reflexionar sobre el poder, la riquesa, el manteniment de les classes socials i com la “veritat” és manipulada de forma habitual.

 

 

Hernán Díaz ( Buenos Aires 1973)  Fortuna, la seva segona novel.la, ha estat considerada als EEUU una de las millors novel.les del 2022. EL president Obama també l’ha resenyada dins dels seus llibres preferits. Finalment Premi Pulitzer del 2023.

 

Herman Diaz neix a Argentina i emigra a Suecia amb els seus pares desprès del cop d’estat del 1976. Posteriorment torna a Argentina i estudía a Buenos Aires on cursa Literatura, marxa als EEUU a la Universitat de Nova York per fer un doctorat i  al King’s College de Londres amb una beca. Actualment és professor a la Universitat de Columbia. Esta nacionalitzat nordamericà.

 

Obra literaria
Escriptor en llengua anglesa. El  2012 publicà el primer assaig, Borges, entre la historia y la eternidad (Borges between History and Eternity), en el que estudia la relació de Borges amb els EUA.

Escriu per diferents revites com : The New York Times, Play Boy, The Yale Review,  Granta o The Paris Review. Edita una revista acadèmica en el Hispanic Institute.

 

La seva primera novel.la A lo lejos (In the Distance) (2017) va ser  finalista dels premis Pulitzer i PEN/Faulkner i Witman, està traduida al espanyol el 2020. Es una peculiar novel.la del oest americà, genere del que confessa estar molt interessat.

La segona novel.la Fortuna (Trust), va ser considerada entre els deu millors llibres pel New York Times .

Trust  serà adaptada como serie per la cadena HBO amb Kate Winslet com  protagonista i productora ejecutiva, Díaz i col.labora como productor.

 

 

 

Mostra els detalls

Data:
27/09/2023
Hora:
16:00 - 17:00
Categoria d'Esdeveniment:

Recinte

On line per Zoom: https://us02web.zoom.us/j/83648623822?pwd=ZmttMm42RENvWDBmaytMZ2hJVWJzUT09

Organitzador

Associació metges jubilats del Clínic
Telèfon:
93.227.57.14
Email:
ass.metges.jubilats.clinic@gmail.com
Web:
https://metgesjubilatsclinic.cat