Carregant Esdeveniments

« Tots els Esdeveniments

  • Aquest esdeveniment ja ha passat.

Club de lectura: Las rosas de Orwell

setembre 28 | 16:30 - 17:00

Rebecca Solnit

Nascuda el  1961 a  Bridgeport, Connecticut ( USA).

És escriptora, historiadora, sociologa i feminista.

Autora de mes de vint llibres sobre història de la cultura occidental, feminisme, els indígenas d’Estats Units, el poder popular, els  cambis socials,  les reboltes populars, l’esperança i els  desastres naturals, biografies, entre altres. Per les seves obres ha merescut la beca Guggenheim, el National Book Critics Circle Award i el Lannan Literary Award.

 

Publicacions traduides:

Els hombres m’ expliquen coses.

Wanderlust.

Esperanza en la oscuridad,

Una guía sobre el arte de perderse.

Un paraíso en el infierno.

La madre de todas las preguntas.

Recuerds de la meva inexistència, considerat un dels 100 millors llibres del 2020.

Cenicienta liberada el 2021

 

Editada en Català per Angle i en Castellà per Lumen.

 

El Llibre que llegirem aquest estiu és:

Les roses de Orwell

L’any 1936 un escriptor va plantar rosers.

L’escriptor és George Orwell i, al llarg del llibre, Rebecca Solnit trena alhora una mena de biografia i una reflexió sorprenent sobre l’època tèrbola que li va tocar viure.

Amb les experiències viscudes a la Guerra Civil Espanyola i l’escriptura d’Homenatge a Catalunya, Orwell es va convertir en un escriptor eminentment polític, de gran intuïció i amb una profunda comprensió dels perillosos processos globals que s’acostaven.

Resseguint la passió d’Orwell per la jardineria i el món natural, Solnit va enfilant reflexions creatives sobre el xoc entre l’individu i els governs d’esperit totalitari, sobre la lluita per la justícia i la veritat socials, sobre el valor dels entreteniments intranscendents de la vida diària, sobre les existències esclafades per Stalin, l’economia o el colonialisme, i també sobre l’alegria vital, l’esperança i els ideals. «Orwell va denunciar, com ningú més, la manera com el totalitarisme constitueix un perill, no només per a la llibertat i els drets humans, sinó per al llenguatge i la consciència (…) i el seu darrer llibre [1984] encén un llum d’alerta i projecta una ombra sobre el present.»

En el llibre que llegirem, amb un llenguatge poètic en algunes de les seccions, es qüestiona la bellesa en l’art i l’ética, seguéix la vida de Orwell i analitza les seves publicacions, intercalant capitols sobre el valor cultural i l’economia de les roses.

Es un llibre que es llegeix com una gran reflexió del mon actual i de l’impronta del segle XX en la actualitat. Ens dona a coneixer infinitat de fets, els de la història petita que normalmente no tenim oportunitat de llegir en la Història en majuscula.

Per exemple la oposició d’ Oppenhaimer a la creació d’una bomba d’hidrogen per raons morals. Solnit, es queixa de la falta d’integritat de la vida moderna en que tenim accès a coses boniques però a costa de mort i precarietat al mon.

Un exemple clar són les roses. Tan estimades per Orwell i tan utilitzades en la vida diaria per expresar bons sentimens, les condicions de treball de les grans explotacions no son gaire edificants.

En el seu recorregut per les històries de roses, estableix relació amb Tina Modotti, revolucionaria i fotografa.

 

D’altre banda, Orwell ha seguit vigent de forma que s’ha constituit fins i tot en adjectiu : tàctiques orwellianes per ocultar informació , atacs orwelians  a la realitat objectiva, etc.

L’advertencia de Orwell amb els seus llibres no ha estat suficient per evitar la nostra época de falses veritats.

El llibre també mostra l’Orwell humà, entusiasta, amant de la natura i optimista malgrat la seva mala salut.

 

Margaret Atwood «Me encantó este libro. […] Solnit nos presenta a Orwell como a un padre alegre, esperanzado, amante de la vida, que aprecia los sapos y a los bebés, pero, sobre todo, como a un jardinero tenaz y enérgico. […] Un juego emocionante a través de la vida y la época de Orwell y a través de la vida y la época de las rosas».

Amy Stewart, The Washington Post «Bajo la batuta de Solnit, el género de la biografía se convierte en algo completamente diferente: deja puertas abiertas para los lectores y confía en que las abrirán. […] Una magnífica biografía no biográfica escrita por una autora que sabe muy bien cómo contar una buena historia».

Dorian Lynskey «Todos sabemos qué odiaba Orwell, pero Solnit presta atención a lo que amaba. Las rosas de Orwell es una versión ingeniosa, fresca e impredecible de su vida y su época, y de los valores que apreciaba.»

Polly Toynbee, The Guardian «Este libro elegante y laberíntico reflexiona sobre Orwell con la brillante inteligencia y el optimismo característicos de Rebecca Solnit. Si orwelliano era sinónimo de oscuridad y opresión, ella nos descubre la vida del escritor a través de su amor por la jardinería, la naturaleza salvaje y el placer físico, su antídoto contra el sombrío puritanismo de los ideólogos.»

 

Mostra els detalls

Data:
setembre 28
Hora:
16:30 - 17:00
Categoria d'Esdeveniment:

Recinte

Videoconferència (Zoom)