Club de lectura. La Humanitat (Una història d’esperança) de Rutger Bregman
novembre 27 | 16:00 - 17:00
El llibre que es comentarà el proper dia 27 de novembre és : La Humanitat (Una història d’esperança) de Rutger Bregman.
Rutger Bregman, nascut el 1988 a Renesse, Països Baixos, es fill d’un pastor protestant i una profesora per “necessitats especials”.
Va estudiar Història a la Universitat de Uterch i posteriormente va completar un master a la Universitat de California ( LA).
Casat amb la fotografa Maartje Ter Host, viuen als Països Baixos.
Està considerat segons The Guardian , el “nen prodigi “ de la filosofia holandesa.
A la TED Talk “La pobresa no és una falta de caràcter; és una falta de diners”, Va ser elegida com una de les millors de 2017.
El 2019, va participar en el panel de debat del Foro Econòmic de Davos, on va criticar l’enfoc en la filantropia, en comptes de parlar de l’evasió fiscal i la tributación justa. Naturalment no el van tornar a convidar,
Els temes principals de les obres de Bregman inclouen la renda bàsica universal ( sense condicionants) , la setmana laboral ( jornades laborals curtes) i las fronteres obertes ( si es compleixen les altres premises, s’establiria un equilibri ).
Publicacions:
2013: History of progress. Premi Belgian liberals.
2016: Utopia per realistes ( Empuries i Salamandra)
2019: La Humanitat / Dignos de ser Humanos ( Empuries i Anagrama)
2025: Moral Ambition, pendent de publicar i traduir.
Els llibres del 16 i el 19 han estat traduits a més de 30 idiomes.`
Publica regularmente a diferents diaris: de Correspondent, The Guardian. The Washington Post, Evonomics..
A mes participa en programes de la BBC i en TED Talks.
El llibre triat pel mes de novembre intenta tenir una visió millor de la humanitat que la que ens ofereixen les noticies quotidianes. L’autor nega que el temps passat fos millor i obté evidències de la millota global de les condicions de la humanitat tot proposant noves formes de vida pensant en un futur llunyà.
La filosofa Marina Garcès, defineix com a “retrotopia” el pensamnet freqüent i erroni de que abans tot era millor en algun aspecte.
La Humanitat: Una història d’esperança.
L’enfoc del filòsof és basa en la pregunta clau : I si l’altruisme i la no competivitat ferotge, fossin les caracteristiques pròpies del ser humà?
En una revisió amena dels fets històrics i de dades del comportament humà en els moments de necessitat, s’ha mostrat com les persones actúen de forma altruista.
El esser humà es bo per naturalesa i l’autor revisa molts dels estudis psicològics realitzats en el passat, metodologicament incorrectes i fins i tot volgudament erronis.
De Maquiavel a Hobbes, de Freud a Dawkins, la idea de que l’home es dolent , avaricios, agresiu.. està profundament inclosa al pensament d’Occident.
L’instint de cooperar per sobre del de competir, la confiança per sobre de la malfiança, tenen una base evolutiva que ve des de els inicis de l’Homo Sapiens i en aquest llibre s’exposa amb infinitat de dades.
“M’ha fet veure la humanitat amb una perspectiva fresca” Yuval Noah Harare.