Carregant Esdeveniments

« Tots els Esdeveniments

  • Aquest esdeveniment ja ha passat.

Club de lectura: El olvido que seremos. Hector Abad Faciolince

octubre 27 | 16:00 - 17:00

Fill d’Héctor Abad Gómez, metge, professor universitari i  defensor de drets humans, que va ser assassinat a Medellín a l’agost de 1987.De jove va escriure molts poemas però, va abandonar aquest gènere  literari per dedicar-se a la novel·la i al conte. Considerava que la poesia no era el  gènere més adequat per escriure sobre els segles XX i XXI. Tot i així és un lector fanàtic  de la poesia del Segle d’Or.

Va iniciar estudis de medicina, filosofia i periodisme.

Mentre estudiava periodisme, va crear amb uns companys, el diari Paredón i a causa d’una columna  que van publicar, van ser expulsats de la Universitat Pontifícia Bolivariana que era privada i catòlica. Va  continuar la carrera a la Universitat d’Antioquia, de règim públic i considerada  una de les millors del país. Però a causa de les constants aturades i suspensions de semestre va abandonar la cursa i va marxar a Itàlia on completar els seus estudis en llengües i literatures modernes en la Universitat de Torí. En  aquesta es graduà amb una tesi sobre l’obrade Guillermo Cabrera, Tres tristos tigres.

La seva formació a Italia li ha permès ser traductor de Umberto Eco, Lampedusa i Italo Calvino.

Segons l’escriptor, el límit entre la literatura i el periodisme només pot ser visible a partir de dos  termes: veritat i realitat. Per mitjà de la veritat ( les seves columnes ) i les distorsions de la realitat, Faciolince  captiva el lector en una continua renovació de l’interès pel tema. Quan sembla que es  desprèn dels gèneres literaris, el que fa és navegar en ells a la recerca d’una constant innovació digna  del lector que s’interessa pel seu estil narratiu.

 

LLIBRES PUBLICATS :

∙ 1991, Mals pensaments EdUniversitat d’Antioquia

∙ 1994, Afers d’un Hidalgo dissolut Ed. Alfaguara

∙ 1996, Tractat de culinària per a dones tristes Ed Alfaguara

∙ 1998, Fragments d’amor furtiu Ed Alfaguara

∙ 2002, Paraules soltes Ed Seix Barral

∙ 2002, Orient comença al Caire Ed Mondadori

∙ 2005, L’oblit que serem Ed Seix Barral

∙ 2009, Traïcions de la memòria Ed Alfaguara

Actualment resideix a Bogotà i treballa com a columnista del diari setmanal El Espectador de  circulació nacional i dels més antics que es publiquen al país i a Amèrica. En aquest, i de forma clara, exposa sempre la seva opinió sobre l’escriptura i la gramàtica del segle XXI.

En col·laboracions en revistes de literatura com El Malpensante exposa la seva visió crítica de la  literatura.

PREMIS

. 1981, Premi Nacional de Conte, a Colòmbia

∙ 1994, Beca Nacional de Novel·la

∙ 1998, Premí Simón Bolívar de Periodisme d’Opinió

∙ 2000, Premi Casa d’Amèrica de Narrativa Innovadora amb l’obra Escombraries

∙ 2005, a la Xina, Premi a la millor Novel·la estrangera de l’Any per Estreta

∙ 2008 i 2009, el seu llibre El Olvido que seremos ha estat elegit amb el premi de Literatura Casa  da Amèrica Llatina, a Portugal. Aquest premi s’otorga a la millor obra d’autor d’Amèrica  Llatina publicada a Portugal.

 

EL OLVIDO QUE SEREMOS 

Héctor Abad Gómez va dedicar els últims anys de la seva vida, fins a la mateixa nit en què ser  assassinat en ple centre de Medellín, a la defensa dels drets humans.

El olvido que seremos és la reconstrucció amorosa, pacient i detallada d’un personatge. És, també, el  record d’una ciutat i d’una família. Reconstrueix també una epoca molt fosca de la història de Colòmbia.

Després d’aquest fil conductor d’amor incondicional entre pare i fill, trobem relats punyents;alguns sobre la societat colombiana, altres sobre la pròpia història familiar.

El olvido que seremos és una història que narra la pèrdua, però no mancat de certa esperança: les paraules permeten  recordar als nostres éssers estimats.

 

Ha estat adaptada al cinema per Fernando Trueba el 2020. Sembla ser que des de la seva publicació, Trueba impressionat pel relat va intentar tirar endevant la possibilitat del film. Va guanyar el premi Goya a millor pel.licula iberoamericana el 2020.

Hi ha tambe una adaptació en format àudio llibre (narrat pel propiautor) i una novela gràfica el 2021.

Mostra els detalls

Data:
octubre 27
Hora:
16:00 - 17:00
Categoria d'Esdeveniment: