Carregant Esdeveniments

« Tots els Esdeveniments

Club de lectura. Prohibit nèixer, de Trevor Noah

juny 26 | 16:00 - 17:00

El dia 26 de juny, última sessió  del Club de Lectura on-line en que comentarem Prohibit néixer de Trevor Noah.

En els darrers mesos hem aprofondit en la literatura de Sud-àfrica.

Hem llegit i comentat un assaig del 2023 que ens parla de l’evolució del pais desprès de l’apartheit, Els hereus, investigació realitzada per una autora americana –Eve Fairbangs- que ha viscut 13 anys a Johanesburg, el que li ha permès fer una analísi molt acurada de la sociologia del pais.

Haviem llegit dues obres més que representen enfocs diferents que permeten fer-se una idea de l’evolució del “pais del arc iris” on, amb l’arribada de Mandela al govern (1994), es van crear grans esperances de canvi. Sud-àfrica és un país que engloba moltes cultures amb idiomes oficials diferents i amb poblacions que han evolucionat també de forma molt diversa: blancs africaners, blancs d’origen anglès, gent de color que compren tots els que no son ni blancs ni negres i totes les difents cultures negres que han rebut la influència dels colonitzadors ( des del segle 17) i de la religió cristiana.

Vam llegir: Un arma en casa, de Nadine Gordimer, premi Nobel de literatura del 1991.Amiga de Mandela, va ser representant dels blancs nascuts al pais que van lluitar contra el apartheit.

També varem llegir Florescencia de Kopano Matlwa, la veu de una metgesa jove, procedent de una familia negra que progressa i per tant rep una educació acurada.

Aquest mes introduïm també un autor jove, Trevor Noah,  “colored” segons la clasificació oficial, de procedència humil, sense diners per anar a la universitat.

 

Queden molts autors rellevants per explorar: el també premi novel Cotzee, o en Galgut que va rebre el premi llibreter l’any passat amb el llibre “La promesa”. Ambdòs son blancs.

 

Trevor Noah: Nascut a Johanesburg el 1984,  actualmente viu als USA, on es va nacionalitzar el  2020.

Fill de una dona negra, d’etnia Xosa i d’ un home suis  que vivia i treballava a Sud-àfrica. Aquesta situació era totalmente il.legal en l’epoca del apartheit i d’aquí ve el nom del seu primer llibre: Prohibit neixer, publicat el 2016 i que va rebre molt bones crítiques i premis.

Altres obres, no traduides de moment:

New memoir, 2020

The uncut grass. 2023

 

De fet sense educació universitaria , però amb una capacitat innata de fer negocis i divertir a la gent, va fer una carrera de presentador, DJ i humorista que li va valdre el premi de Còmic de l’Any el 2012, es a dir al 18 anys.

El 2015 és designat personalitat de l’any al MTV Africa Music Awards.

Quan publica Born a crime, el 2017, reb nombrosos premis literaris als USA on resideix des del 2011.

Ha fet una carrera impressionant, amb múltiples premis pels seus Talk Shows:

The Daily Show del 2015 al 22, te 3 talks disponibles a Netflix.

Ha presentat les 4 últimes edicions dels premis Grammy (2021 a 24) , va actuar al White House corresponding Dinner el 23.

Es també productor , comentarista politic i guionista.

 

El 2018 va crear la Trevor Noah fundation  que ajuda a joves sense recursos per que puguin anar a la Universitat.

El 2021 va fer la Class Day a la Universitat de Princeton.

Prohibit néixer, d’edicions 1984, amb quatre edicions en català.

Escrit de forma amena, en alguns capitols fa pensar que es tracta d’un llibre per adolescents. Però aquesta forma d’escriure li permet explicar el sense sentit del que en diu Apart- Hate, és a dir “odi que separa” segons la seva interpretació.

També és interessant la definició del que és  “colored”, on s’inclouen tots aquells que no son clarament blancs o negres, és a dir japonesos, indis, mestissos de qualsevol variant, excepte que en el moment del registre el funcionari de torn decideixi canviar-ho.

Parla de la gran dificultat per sortir dels barris marginals , de les supersticions i la religió, de la criminalitat, els soborns, els maltractaments de les dones i la impunitat que hi ha.

Sols explicat tal com ho fa en Noah, incidint en els conflictes en clau d’humor quan és possible, es pot llegir sense ràbia, el mon de la seva infantesa.

Mostra els detalls

Data:
juny 26
Hora:
16:00 - 17:00
Categoria d'Esdeveniment:

Recinte

On line per Zoom: https://us02web.zoom.us/j/83648623822?pwd=ZmttMm42RENvWDBmaytMZ2hJVWJzUT09

Organitzador

Associació metges jubilats del Clínic
Telèfon:
93.227.57.14
Email:
ass.metges.jubilats.clinic@gmail.com
Web:
https://metgesjubilatsclinic.cat