Club de lectura. LA LLAMADA, un retrato” de Leila Guerriero
febrer 26 | 16:00 - 17:00
El llibre que comentarem el proper 26 de febrer del 2025, és “LA LLAMADA, Un retrato” de Leila Guerriero, publicat per Anagrama el 2024.
En diferents revistes de literatura, ha estat considerat com un dels millors llibres del 2024. No es tracta d’una novel.la, sino de un treball periodístic que tardà anys en completar-se i en oferir al lector els elements per que elabori la seva propia opinió sobre el retrat que fa de Silvia Labayru , la història de la dictadura dels militars i l’emigració argentina dels anys 70 que tots varem coneixer.
Leila Guerriero, coneix l’existència de Silvia Labayru llegint una entrevista a Pagina/12, l’abril del 2021. Estan pendents del resultat del judici per violació d’uns torturadors de l’ESMA on ella i moltes altres dones van ser segrestades.
Gracies a un amic comú, el fotograf Dani Yako que ha publicat un llibre sobre l’exili argentí, aconsegueix entrar en contacte amb ella i que accepti participar en un llibre.
Passen mes de dos anys amb múltiples trobades i Leila Guerriero entrevista unes 80 persones entre familiars, ex, amics, persones que la van coneixer en diferents moments.
El llibre és un texte lúcid sobre una supervivent que no es deixa vencer. Parla de la desconfiança que generen els supervivents i de la resiliència del personatge.
Sílvia, filla d’ una bona familia, el pare aviador militar i civil, estudia al Colegio Nacional Buenos aires, famós per la bona formació que ofereix, però on tant la Silvia com molts dels companys, conecten amb l’esquerra i amb el moviment dels Montoneros, branca escindida i militaritzada del peronisme.
El 1976 es produeix el cop d’estat dels militars i ella i milers més son detinguts. A ESMA o a un dels altres 7 centres de detenció que hi ha a Argentina.
Des d’aquí varem coneixer dades sobre mes de 30.000 desaparicions, el robatori d’infants i encara s’en identifiquen de nous, ara convertits en persones grans que desconeixen els seus origens. Les mares i les avies dels joves i nens desapareguts es constituyesen en la veu que els reclama encara ara.( Las madres y las abuelas de la Plaza de Mayo)
En el seu moment Argentina va establir un tribunal, presidit per Ernesto Sabato, per investigar els desapareguts i torturats pel regim militar. Va ser una feina dura i exhaustiva que va dur als responsables a la presó. Anys desprès es fan els judicis per violencia sexual, que no es va tenir en compta en el primer judici, ja que aquest fet practicat pels botxins, sempre ha estat un motu d’incomoditat pels jutges i pels altres revolucionaris homes, que no saben enfrontar-ho.
En el llibre, Silvia apareéis com una persona que sofreix tota mena d’abusos als 20 anys, embarassada de 5 mesos. Gracies a que la identifiquen amb “Una Llamada” com a filla de gent important, militars, acaba sobrevivint a una any i mig de segrest. L’arribada a España no es el final del patiment doncs automáticamente és sospitosa d’haver col.laborat.
La periodista Leyla Guerriero ens ofereix tota mena de dades, opinions externes i explicacions dels personatge per que poguem reflexionar. Silvia als seus 65 anys seguéix sent una lluitadora.
Leila Guerriero:
Nascuda a Junin, Argentina el 1967. Viu a BuenosAires des de 1984.
Com periodista col.labora a diaris d’America llatina i Europa, entre altres “El Pais” on amb freqüència la podeu llegir. Està considerada una de les mestres de literatura de no ficció.
Editora de la revista Gatopardo.
Ha escrit els següents llibres:
2005- Los suicidas del fin del mundo
2009- Frutos extraños
2013- Una història senzilla
2014- Zona de obras
2019- Teoria de la gravedad
2019- Opus Gelber, retrato de un pianista
2021- La otra guerra
2024- La llamada. Un retrato.
Ha rebut diferents premis, entre els que destaca el premi de periodisme Manuel Vazquez Montalban el 2019-
Hi ha multiples entrevistes accesibles a Internet.