Carregant Esdeveniments

« Tots els Esdeveniments

  • Aquest esdeveniment ja ha passat.

Club de lectura. Florescència. Kopano Matlwa

març 20 | 16:00 - 17:00

Kopano Matlwa, nascuda el 1985 en  un barri benastant de Pretoria ( Sud-Africa )

Molt afeccionada a la lectura des de petita, va començar a escriure el 2004, quan encara estava estudiant Medicina.

Quan tenia 10 anys, Nelson Mandela va guanyar les eleccions i per tant l’autora pertany  a la generació dels “ Born Free”  és a dir els que van creixer desprès del apartheit.(1948-1992). Les esperances que es van generar a Sud-Africa  desprès, no es van traduir amb una millora  clara de la majoria de la població. La SIDA que devastava el pais, les limitacions sanitaries, la corrupció rampant i les diferències que es van mantenir entre les diferents classes socials, etnies i privilegis dels blancs estan perfectamente reflectits en les obres de l’autora.

Kopano Matlwa va estudiar en un centre Model C, corresponent a alt nivell educatiu en anglès, en aquell moment obert també als no-blancs. Ella no te un bon domini de la llengua de la seva mare, degut a que els pares van decidir parlar sempre en anglès per afavorir la seva integració al mon dels blancs.

Part de les seves experiencias de l’adolescencia estan reflectides en la novel.la “Coconut” traduïda al català amb el mateix titol i al castellà com “Nuez de coco”. El sentit del titol es negre per fora i blanca per dins, on contraposa dues adolescents negres, una educada en un entorn de blancs i rics i una pobre.

Va estudiar Medicina a Ciutat del Cap i desprès un master i doctorat en Salud Publica a Oxford amb una beca Rhodes.

Quan encara era estudiant, Matlwa va ser una dels fundadors del projecte “Waiting Room Education by Medical Students” (WREM), on s’educa els malalts i les seves famílies sobre aspectes bàsics de salut en les sales d’espera de les clíniques.

Actualment viu a Johanesburg. És fundadora i directora de la campanya “Grow Great” per prevenir la malnutrición infantil al seu pais.

Matlwa també és fundadora de la “Transitions Foundation”, una organització que vol ajudar els joves sud-africans a fer una transició des de la desesperança a una vida on puguin aconseguir els seus objectius a través de l’educació

També es cofundadora de “Ona Mtoto Wako” que en kiswahili vol dir  “Veu el teu bebe”. És un  programa per atendre embaraçades que viuen a zones rurals. Va rebre el premó Aspen Idea el 1915 per aquesta iniciativa.

Obra literària
Coconut (Jacana, 2007), Coconut, Ed Sembra 2020
Spilt Milk (Jacana, 2010) Agua pasada – Ediciones Alpha Decay                  Aigua Passada, Sembra Llibres, 2021
Florescencia, Sembra Llibres, 2018
Premis
Premio de Literatura de la Unión Europea 2007
Premio Wole Soyinka de Literatura en África 2010
El Llibre del mes de març és:
Florescència, traducció d’Elisabeth Rafols Sagués
Titol original : Periode Pain 2010 a Sud-Africa, Eveing Pimrose a Anlaterra, aquí traduïda com Florescencia i  publicada el 2017.
És la tercera novel·la que ha escrit l’autora i  tracta els temes de raça, gènere i pobresa. En primera persona, relata la història d’una jove metgessa que aconsegueix el seu somni de treballar en un hospital. La realitat de treballar en un hospital públic sense prou recursos i on ha de viure el patiment i els problemes de salut mental, no només dels pacients sinó també dels professionals la porta a una situació crítica .Introdueix el fet de la violència sexual i el sexisme imperant, així com el racisme  que existeix entre els diferents pobles africans.

Escrita de forma molt dinàmica, no deixa de ser l’exposició d’una vida submergida en un mon violent. S’ha considerat  que l’autora seguéis la trajectoria de Gordimer i Coetzee en la descripció dels problemas del seu pais

Aquesta novel.la va ser finalista pel The Sunday Times Literary Award 2017/18, pels South African Literary Awards i pels South Africa’s Humanities & Social Sciences Awards

Mostra els detalls

Data:
març 20
Hora:
16:00 - 17:00
Categoria d'Esdeveniment:

Recinte

On line per Zoom: https://us02web.zoom.us/j/83648623822?pwd=ZmttMm42RENvWDBmaytMZ2hJVWJzUT09

Organitzador

Associació metges jubilats del Clínic
Telèfon:
93.227.57.14
Email:
ass.metges.jubilats.clinic@gmail.com
Web:
https://metgesjubilatsclinic.cat