Carregant Esdeveniments

« Tots els Esdeveniments

  • Aquest esdeveniment ja ha passat.

Club de lectura. El sha o la demesura del poder- R. Kapuscinski.

26/04/2023 | 16:00 - 17:00

Ryszar Kapuscinski  ( 1932  -2007). Va reportar 27 revolucions, va ser arrestat 40 cops i el van sentenciar a mort  4 vegades. Per el periodista europeu que ha estat considerat el millor del  segle XX, l’escriptura va ser una forma de trobar i defensar la llibertat

Nascut a Pinsk, en aquell moment Polonia i actualmente Bielorrusia. Degut a la segona guerra mundial,  va haver d’emigrar amb la germana i els pares ( ambdòs mestres) ,  a una ciutat propera a Varsovia. Tots els fets relacionats amb la guerra, els desplaçaments, els progroms que va viure en el seu poble, van influir en la seva forma de mirar el mon.

El 1945, en plena adolescència, va començar amb les seves gran s aficions, el fútbol i el boxeig amateur. El 1948, va afiliarse al ZMP, partit comunista de Polonia, i publicà els seus primers poemas en un  semanari del partit. Va ser molt apreciat i comparat amb Mayakovsky.  Fa estudis d’història a la Universitat de Varsovia, que finalitza el 1955.

El 1951, viatja per primer cop a la Republica Democràtica alemana, el 1952 es va casa i al 53 va tenir la seva primera filla Zofia.

Va treballar a l’agencia de premsa polaca ( PAP) que el va enviar com a primera destinació a l’India. En el llibre Viajes con Herodoto ho explica molt be, ressaltant l’impacte que li produeix la seva arribada a Roma, en contrast amb l’ambient de Varsovia.

En una entrevista, diu que es va convertir en l’únic corresponsal a l’estanger, ja que no en quedava cap de la generació previa. Es molt interessant escoltar les entrevistes realitzades a La Vanguardia i altres diaris espanyols, doncs explica molt be la seva visió del mon, el terrorisme, les multiples guerres i rebelions, així com el seu compromis  en reflectir les persones i els diferents moviments socials.  Va ser reporter fins el 1981. Quan li pregunten si en temps de la URSS, li censuraven els reportatges, explica que naturalmente hi havia una autocensura i al mateix temps, els textos que ell enviava eren administrats de forma que sols publicaven el que consideraven que podia saber el públic.

Parlava 6 idiomes, entre ells l’espanyol . Va viatjar a India, Afganistan, Etiopia, molts paisos europeus, sud-americans i africans.

Va col.laborar amb diaris d’arreu:  Times, The New York Times, La Jornada, Frankfurten Allgemeine Zeitung, la Vanguardia, El Pais.

 

Profesor a diferents universitats que li van otorgar Doctorats Honoris Causa : Cracovia, Gdansk, Silesis, Wroclaw, Universitat de Barcelona i Universitat Ramon Llull.  Va ser profesor  de la  Fundació Nuevo Periodismo Iberoamericano, creada i presidida per  Garcia Marquez.

 

Premis obtinguts:

Princep d’Asturies de Comunicacio i Humanitats el 2003.

Premi Literari Elsa Morante el 2005.

Membre de l’Acadèmia Europea de Ciencies i Arts.

Periodista del siglo segons la revista mensual Press.

Premi J Parandowski del Pen Club.

Premi Goethe a Hamburg

Premi de la Fundació Jurzykowski a Nova York

Prix de l’Astrolabe a França.

 

Obra publicada a Espanya:

 

  • Desde África. Edicola-62, S.L. 2002.
  • Lapidarium IV. Editorial Anagrama, S.A. 2003. Textes i poemas.
  • Cesarz. Mediasat Group, S.A. 2004.
  • El mundo de (y a través de) los “Mas-media”. Universidad de Oviedo. Servicio de Publicaciones. 2004.
  • La guerra del fútbol y otros reportajes. Editorial Anagrama, S.A. 2006. La guerra del futbol va ser la que es va iniciar despres d’un partit entre Honduras i El Salvador, afaborida pels terratinents d’El Salvador que miraven amb desconfianza el immigrans d’Hondures.

 

  • El imperio. Editorial Anagrama, S.A. 2006. Viatge per els diferents paisos de la URSS previa a l’any 1991. Un retrat despiatat de la realitat social.
  • El emperador. Editorial Anagrama, S.A. 2007. Kapuscinski va ser enviat especial a la coronación de Haile Selasie. Hi torna anys desprès i entrevista a persones que estaven al servei del emperador . Escrit en que a través de la visió de les persones que havien viscut el regim de Selasie, és molt diferent de les estructures dels seus altres llibres.
  • África en la mirada: fotografías de Ryszard Kapuściński (1962-2000). Asociación de Periodistas Europeos. 2007.
  • Encuentro con el otro. Editorial Anagrama, S.A. 2007.
  • El mundo de hoy: autorretrato de un reportero. Editorial Anagrama, S.A. 2007.
  • El Sha o la desmesura del poder. Editorial Anagrama, S.A. 2007. La revolta de Iran
  • Viajes con Heródoto. Círculo de Lectores, S.A. 2007. Sent periodista en un diari oficial del partit, demana sortir fora, pensant que l’enviarien a algun dels paisos de les republiques sovietiques. L’envien a l’India, però li regalen la Història d’Herodot traduïda al polac. Aquest llibre l’acompanya en tots els viatges i en aquesta publicació intercala els fets que va observant amb cites d’Herodot.
  • Kapuściński; Gabilondo, Iñaki (2007). Kapuściński, la voz del otro: entrevista de Iñaki Gabilondo a Kapuściński y otros textos. Blanquerna Tecnologia i Serveis, S.L.
  • Los cínicos no sirven para este oficio: sobre el buen periodismo. Editorial Anagrama, S.A. 2008.
  • Un día más con vida. Editorial Anagrama, S.A. 2008. Sobre les revoltes a Angola que van conseguir la independència. Va ser dut al cine amb el mateix nom i la pelicula va rebre un Goya.
  • Ébano. Editorial Anagrama, S.A. 2008. Ha estat un dels llibres amb mes éxit, fàcil de llegir, retrata realitats de diferemts països d’Africa que son dificils d’imaginar en la Nostra cultura.
  • Paseo matutino. Agora. 2009.
  • Cristo con un fusil al hombro. Editorial Anagrama, S.A. 2010 (1975).

 

 

 

LECTURES

 

Els llibres que llegirem entre Abril, Maig i Juny son llibres sobre  l’Iran. Tots varem veure imatges de Sha de Persia i Fara Diva en els diaris de l’época. Eren reportatges edulcorats en els que es mostraven festes i riquesa, però no es parlava de com vivia la població. Els USA apoyaven el Sha, era un bon soci en un área rica en recursos.

La revolta de signe socialista que es va produir, va acabar amb el regim, però va donar pas a una contrarevolta liderada pels islamistes. La situación actual del Iran ha estat noticia repetidament els íltims mesos i per aquest motiu ens indinsem literariamente en aquest pais.

 

  • El Sha o la demesura del poder- R. Kapuscinski.
  • Leer Lolita en Teheran –Azar Nafisi.
  • Marx y la muñeca- Maryam Madjidi
  • Persepolis, novel.la gràfica- Marjane Satrapi

 

El llibre del mes d’abril és :

Irán, 1980: Els revolucionaris han pres el poder. En un hotel de Teherán, a partir de notas, cintas magnetofóniques, fotos, materials que ha acumulat des que està a l’ Iran, Kapuscinski intenta comprendre la causa de la caiguda del Sha.

Quina ha estat l’evolució del pais des del segle XIX? Com s’ha produït la revolución islàmica? Com han actuat el Chiites? Con Jomeini ha arrivat al poder?  Quina es la situació del pais desprès de tanta  violència?.

Mostra els detalls

Data:
26/04/2023
Hora:
16:00 - 17:00
Categoria d'Esdeveniment:

Recinte

On line per Zoom: https://us02web.zoom.us/j/83648623822?pwd=ZmttMm42RENvWDBmaytMZ2hJVWJzUT09

Organitzador

Associació metges jubilats del Clínic
Telèfon:
93.227.57.14
Email:
ass.metges.jubilats.clinic@gmail.com
Web:
https://metgesjubilatsclinic.cat